top of page

 

 הוראה תחת אש שלושה טיפים חיוניים מבועז בן עמי מגבעת שמואל

בעולמנו המורכב והולך, מורים וותיקים וחדשים כאחד ניצבים בפני אתגרים רבים, בין כותלי בית הספר ומחוצה להם. 

תרחיש מרתיע במיוחד הוא ניהול תוכניות לימודים בזמן מלחמת חרבות ברזל או כל סכסוך אחר. בועז בן עמי, מורה ותיק מגבעת שמואל, מבין את החשיבות הרבה של התאמת אסטרטגיות הוראה יעילות ושמירה עליהן כדי להבטיח שהתלמידים ימשיכו ללמוד ולצמוח, גם בנסיבות המאתגרות ביותר. במאמר זה, נחקור שלושה טיפים חיוניים שמספק בועז בן עמי למחנכים לנווט בזמנים סוערים אלה: גמישות, יצירתיות וחוסן.

Graphics

טיפ 1: היו גמישים ובעלי יכולת הסתגלות

 

גמישות היא מיומנות מכרעת למחנכים בכל מצב, אך היא הופכת חשובה אף יותר בזמן עימות. האופי הבלתי צפוי של מלחמת חרבות ברזל עלול להוביל לשינויים פתאומיים בשגרה היומית, המשפיעים גם על מורים וגם על תלמידים. כדי למזער הפרעות ולשמור על תחושת יציבות, על המחנכים להיות מוכנים להתאים את תוכניות הלימודים ושיטות ההוראה שלהם לשינויים הללו. 
 

 

דרך אחת לשפר את הגמישות בכיתה היא לאמץ גישה מודולרית לתכנון שיעורים. במקום ליצור תוכניות שיעור נוקשות ומפורטות שעשויות להתיישן אם הנסיבות משתנות, שקול לפצל את השיעורים למרכיבים קטנים יותר וניתנים לניהול. זה מאפשר הסתגלות רבה יותר, מכיוון שמורים יכולים בקלות לסדר מחדש, לשנות או להחליף רכיבים בודדים לפי הצורך.
 
לדוגמה, שיעור היסטוריה על לוחמה קדומה עשוי לכלול סדרת הרצאות קצרות, דיונים קבוצתיים ופעילויות מעשיות.
אם מתרחש אירוע בלתי צפוי, כגון סגר או הפסקת חשמל, המורה יכול להתאים במהירות את תוכנית הלימודים על ידי התמקדות בפעילויות שעדיין ניתן לבצע ביעילות. שיטות הוראה ומשאבים אלטרנטיביים הם גם כלים חיוניים לטיפוח גמישות בכיתה.

במהלך מלחמת חרבות ברזל, משאבים מסורתיים כמו ספרי לימוד וחומרי כיתה עלולים להיות בלתי נגישים. בתגובה, מורים יכולים לפנות למשאבים דיגיטליים, כגון אתרים חינוכיים, סרטונים מקוונים וספרים אלקטרוניים, כדי להשלים את השיעורים שלהם. בנוסף, מחנכים יכולים לאמץ שיטות הוראה לא שגרתיות, כגון למידה מבוססת פרויקטים, משחקי תפקידים או משחקים, כדי לשמור על מעורבות התלמידים והמוטיבציה שלהם אל מול פני הקשיים.

 

לבסוף, גמישות והסתגלות כרוכות גם בזיהוי ומתן מענה לצרכים הייחודיים של כל תלמיד. מצבי קונפליקט עלולים להשפיע באופן עמוק על הרווחה הרגשית ועל יכולות הלמידה של התלמידים. המורים חייבים להיות מוכנים להתאים את הציפיות שלהם ואת גישות ההוראה שלהם כדי להיענות לצרכים הפרטניים הללו, בין אם מדובר במתן תמיכה נוספת, שינוי מטלות או הצעת הערכות חלופיות.
 

טיפ 2: טפחו יצירתיות וחדשנות

יצירתיות נתפסת לעתים כמותרות בחינוך, אך בעיתות של טלטלה, היא הופכת לנחיצות.

מורים שיודעים לחשוב באופן יצירתי ולגשת לבעיות עם חשיבה חדשנית, מצוידים טוב יותר לנווט באתגרים של מלחמת חרבות הברזל ולהבטיח שתלמידיהם ימשיכו לקבל חינוך איכותי.

על ידי שילוב חשיבה יצירתית ופתרון בעיות בתכניות הלימודים, המחנכים יכולים להעצים את תלמידיהם לפתח גם הם מיומנויות קריטיות אלה.

דרך אחת לטפח יצירתיות בכיתה היא להציג בפני התלמידים שאלות פתוחות, אתגרים או פרויקטים שדורשים מהם לחשוב באופן ביקורתי, לשתף פעולה ולפתח פתרונות חדשניים. לדוגמה, שיעור מדעים על תכונות המתכות יכול לכלול פרויקט שבו התלמידים חייבים לתכנן ולבנות מודל של קטפולטה באמצעות שימוש בפריטים ביתיים בלבד.

פעילות מסוג זה מעודדת את התלמידים לחשוב מחוץ לקופסה וליישם את הידע שלהם באופן מעשי ויישומי.

מורים יכולים גם לתמוך ביצירתיות על ידי מתן מגוון חוויות למידה והזדמנויות לתלמידים לחקור את תחומי העניין והתשוקות שלהם.

זה עשוי לכלול הצעת קורסים או מועדונים אלקטיביים הממוקדים בנושאים כמו אמנות, מוזיקה או טכנולוגיה, או לאפשר לתלמידים לבחור מתוך תפריט של פעילויות או פרויקטים בתחום לימוד מסוים. על ידי מתן חופש לתלמידים לעסוק בתחומי העניין שלהם, המחנכים יכולים לעזור להם לפתח תחושת שייכות עמוקה יותר והשקעה בלמידה שלהם.

קידום תרבות של יצירתיות וחדשנות בכיתה כרוך גם באימוץ חגיגת כישלונות כהזדמנויות למידה. במהלך מלחמת חרבות ברזל, תלמידים ומורים כאחד עשויים להתמודד עם לא מעט נסיגות ואתגרים. על ידי אימוץ חשיבה חיובית וראייה של מכשולים אלה כסיכויים ללמוד ולצמוח, המחנכים יכולים לעזור לתלמידים לפתח עמידות והתמדה אל מול הקשיים.

טיפ 3: טפחו חוסן ותמיכה רגשית

חוסן, או היכולת להתאושש מנסיגות ומקשיים, הוא מיומנות קריטית עבור מורים ותלמידים כאחד במהלך מלחמת חרבות הברזל. מורים שיכולים לשמש מודל לחוסן ולספק תמיכה רגשית לתלמידיהם ייצרו סביבת למידה תומכת ומטפחת יותר, למרות המהומה סביבם.

בניית חוסן מתחילה בטיפול עצמי ובתודעה עצמית.

מורים צריכים לקחת את הזמן כדי לחשוב על הרווחה הרגשית שלהם ולזהות אסטרטגיות לניהול לחצים ולשמירה על השקפת עולם חיובית. זה עשוי לכלול היערכות לתרגילי מיינדפולנס, חיפוש תמיכה מעמיתים או מחברים, או הקצאת זמן לתחביבים ולאינטרסים מחוץ לכיתה. על ידי טיפוח בריאותם הרגשית, המחנכים יהיו מצוידים טוב יותר כדי לתמוך בתלמידיהם.

כדי לטפח חוסן אצל התלמידים, מורים יכולים לשלב פעילויות ודיскуסים שמתמקדים בבניית מיומנויות התמודדות, פתרון בעיות ואינטליגנציה רגשית.

זה עשוי לערב שימוש בסיפורים או בלימודי מקרה כדי לחקור כיצד אנשים התגברו על קשיים, או עיסוק בתרגילי משחקי תפקידים שעוזרים לתלמידים לתרגל אמפתיה ונקיטת פרספקטיבה.

מורים יכולים גם לעודד תלמידים להציב יעדים אישיים, לשקף את התקדמותם ולחגוג את הישגיהם, תוך חיזוק הרעיון שצמיחה ולמידה הם תהליכים מתמשכים.

תמיכה רגשית היא מרכיב חיוני נוסף בטיפוח החוסן בכיתה. במהלך מלחמת חרבות ברזל, תלמידים עשויים לחוות מגוון רחב של רגשות, מפחד וחרדה ועד כעס ועצב.

מורים חייבים להיות מוכנים להכיר ולאמת רגשות אלה, וליצור מרחב בטוח שבו התלמידים יוכלו לבטא את עצמם ולבקש תמיכה. זה עשוי לכלול שילוב של בדיקות קבועות או דיונים קבוצתיים בשגרה היומית, או יצירת מערכת חברים שבה התלמידים יכולים ליצור זוגות כדי לספק תמיכה רגשית זה לזה.

 

כמחנכים המנווטים את אתגרי ההוראה בזמן מלחמת חרבות ברזל, שלושת הטיפים החיוניים שמספק בועז בן עמי – גמישות, יצירתיות וחוסן – משמשים כמדריך יקר ערך. על ידי היותם גמישים ובעלי יכולת הסתגלות בתכנון השיעורים ובשיטות ההוראה שלהם, טיפוח היצירתיות והחדשנות בכיתה ופיתוח החוסן והתמיכה הרגשית בקרב תלמידיהם, מורים יכולים להבטיח שתלמידיהם ימשיכו ללמוד ולצמוח, אפילו בנסיבות המאתגרות ביותר.

נוכח הקשיים, לרוב המחנכים שמפגינים יכולת הסתגלות ומשאבים יוצאי דופן הם אלה שמשפיעים באופן המשמעותי ביותר על תלמידיהם. על ידי שכלול מתמיד של אסטרטגיות ההוראה שלהם ואימוץ חשיבה של צמיחה, מורים אלה לא רק עוזרים לתלמידיהם להצליח בלימודים, אלא גם מטמיעים בהם את הכישורים והחוסן החיוניים לנווט במורכבויות של עולם שמשתנה כל הזמן.

bottom of page